Descriere
Cafea Arabica proaspat prajita in microprajitoria Ethnic Plantation Coffee
Acest lot de cafea verde a fost procesat prin metoda Swiss Water Process, fiind o metoda organica, in care sunt implicate cafeaua verde, apa si un filtru de carbon care absoarbe cofeina.
In general cafeaua se decofeinizeaza prin metode chimice folosind MC (clorura de metil) sau EA (acetat de etil), metode mai ieftine si rapide.
Procesul de decofeinizare Swiss Water nu foloseste deloc substante chimice ci se realizeza pe baza fenomenelor de difuzie si de solubilitate ale cafeinei din boabele de cafea. Procesul Swiss Water este un proces costisitor deoarece este sacrificata la inceput o sarja de cafea verde asa cum apare in descrierea de mai jos:
In primul rand se obtine un lichid GCE (green coffee extract) prin imersarea unei sarje de cafea verde intr-un tanc cu apa fiarta. Apa solubilizeaza atat cofeina, uleiurile (bune) aromatizante dar si alte substante solubile din cafeaua verde. Un filtru de carbon este introdus in proces si care datorita porozitatii sale selective retine cofeina din lichid, astfel se obtine pe de o parte un lichid lipsit de cofeina, suprasaturat cu substante solubile si uleiurile aromatizante si pe de alta parte o cafea verde lipsita de cofeina, arome si alte solubile. Aceasta cafea verde nu mai este folositoare, asa ca este eliminata din proces. Ceea ce ramane se numeste GCE si abia acum incepe procesul de decofeinizarea!
O noua sarja de cafea verde este introdusa in proces si imersata in GCE. Deoarece lichidul GCE contine solubile, dar si uleiurile intr-o forma suprasaturata, alte solubile din boabele de cafea nu mai trec in lichid, ci doar cofeina (pentru ca GCE este lipsit de cofeina). Acum GCE contine si cofeina. Acest extract trece printr-un filtru de carbon selectiv care retine din nou cofeina. GCE este din nou lipsit de cofeina este regenerat prin adaugarea unei cantitati mici de apa si este trimis peste sarja de cafea verde de unde absoarbe in continuare doar cofeina, urmand ca din nou sa fie "curatat"de cofeina, de filtrul de carbon prin care trece. Aceste procese de absorbtie - indepartare cofeina se petrec pana cand boabele de cafea verde raman cu un continut maxim de cofeina de 0.1%.
Cafeaua are urmatoarele informatii:
Ferma: diverse
Altitudine: 600-1100m
Varietate: diverse
Descriere: Parfum si note intense de ciocolata amaruie, nuci, migdale, fructe dulci, corp mediu, aciditate scazuta, echilibrata
SCOR: 83+