Descriere
Cafeaua YEMEN MOCHA KHULANI GRADE A+
ONE OF THE MOST EXCLUSIVE COFFEE IN THE WORLD
Procesare/calitate Mocha Khulani
Arabica, naturală
Regiune Sana’a KHULAN AMER DISTRICT
Ferma diverse, tradiționale
Altitudine 1800-2400 m
Varietate Khulan, Adaini, Dawaeri, Tuffahi
Descriere parfum exotic foarte intens, exclusivist, note intense de
fructe de padure (fragi), stejar, corp plin, dulce, aciditate medie citrica
Scor 91.5+/ MOCHA
Aproximativ 90% din plantatiile de cafea provin din semintele luate din Yemen in secolele16 - 17 si plantate in diverse colturi ale lumii.
Nu se stie cu exactitate cand au aparut aceste plantatii in Yemen, dar se presupune, ca in 1450 primii au fost calugarii Sufisi, cei care au folosit seminte provenite din padurile etiopiene, aduse de comerciantii somalezi.
In secolul XV, bautura de cafea era deja cunoscuta in India, Persia, Turcia.
200 de ani, Yemenul a monopolizat comertul international de cafea, iar portul Al Mokha era locul de unde porneau pe ape, tonele de boabe de cafea, pe diverse ambarcatiuni.
Primul comerciant care a obtinut cateva seminte vii de cafea Arabica, din plantatiile extrem de bine pazite din Yemen, a fost olandezul Pieter van der Broecke si care ajuns in Amsterdam, a reusit sa obtina primii arbusti de cafea, in serele din gradina botanica. In 1658 olandezii au folosit aceste plante, pentru a le cultiva in Ceylon (Sri Lanka) si ulterior in sudul Indiei, insula Java, Surinam (America) sau Insulele Bourbon (sau Reunion).
In Yemen, fermierii cultiva si proceseaza in mod traditional cafeaua: culeg cu mana fructele de cafea si anume pe cele de culoare rosu deschis, pana la rosu inchis. Cafeaua se proceseaza NATURAL si nu prin SPALARE, ca urmare fructele sunt uscate direct pe acoperisurile caselor sau pe terasamente amenajate, timp de 10-14 zile. Dupa uscare se indeparteaza cojile fructului, pentru a obtine boabele (semintele) de cafea dar si alte resturi provenite din culegere (resturi de crengute uscate, frunze sau pietre).
Cafeaua Khulani este una dintre cele mai cunoscute specii de aici și este produsă din pepinierele lui Khulan Bani Amer în Saada.
Este urmata de specia Al-Udaini, cunoscuta si din cauza înălțimii mari a copacilor sai (4 metri), dar si specia Dawaeri, care este una dintre cele mai bune specii,
datorita fructelor sale mai mari. Subtipurile sale sunt multiple, dar enumeram cateva, printre care: Tuffahi, Matary,al-Hammadi, Al-Himi, Al-Burai și Al-Harazi.
Fermierii de cafea tip Khulani colecteaza fructele în același timp, tocmai pentru asigura o calitate deosebita si a capta aroma in perioada cea mai buna, de coacere a fructelor pe ramuri.
Cafeaua Al-Khulani este cultivată în 6 districte ale regiunii Sa'ada, fiind concentrate în secțiunea muntoasă vestică, fiind soiuri de înaltă calitate, cu un minunat gust distinctiv si complex.