Descriere
Cafea Arabica proaspat prajita in microprajitoria Ethnic Plantation Coffee
Acesta cafea este decofeinizata prin metoda CO2 la presiune supercritica, fiind o metoda considerata organica.
Decofeinizarea CO2 utilizează practic boabe de cafea, apă carbogazoasă și presiune. Metoda a fost descoperită (accidental), relativ recent, în 1967, de către un chimist pe nume Kurt Zosel de la Institutul Max Planck. Zosel lucra cu CO2 sub o presiune incredibil de mare, unde a separat substanțele individuale de amestecuri, lăsând subprodusele reziduale neschimbate. În 1967, Zosel a observat întâmplător că aceasta alcalină simplă, cofeina, a fost una dintre acele substanțe care s-a dizolvat în dioxid de carbon foarte presurizat. În 1970, el însuși avea un brevet pentru procesul său de decofeinizare cu CO2.
Metoda decofeinizării cu CO2
Iată o descriere simplă a modului în care funcționează decofeinizarea CO2 a boabelor de cafea:
1. Boabele de cafea sunt înmuiate în apă. (Acest lucru face ca boabele să isi dubleze volumul fata de mărimea lor și permite cofeinei să se dizolve în cele din urmă în apa dizolvata în boabele de cafea.)
2. Boabele îmbibate cu apa intră în vase uriașe de extracție din oțel inoxidabil, care sunt apoi etansate ermetic.
3. CO2 lichid este apoi pompat în boabele de cafea la o rată incredibilă de presiune - 1.000 de pounds pe inch pătrat, la o temperatură de aproximativ 200 grade F. La această rată de presiune, numim acest CO2, supercritic.
4. CO2 supercritic acționează ca un solvent, absorbind cofeina și o parte din apă. Fiecare boaba de cafea are nevoie de aproximativ 5-7 ore pentru a difuza toată cofeina din ea.
5. După ce boabele de cofeina nu mai conțin cofeină, sunt îndepărtate si uscate pentru ambalare.
Dar mai este un pas în acest proces fără risipă: este vorba de cofeina extrasă.
De fapt, este recuperata printr-o cameră numită cameră de absorbție. Prin simpla dușare a cofeinei dizolvate in CO2 cu apă, picăturile de H2O trag cofeina din CO2 și se colectează într-o cameră separată. Această cofeină lichidă este apoi vândută producătorilor de băuturi și altor companii care adaugă cofeină produselor lor. Nici restul de CO2 nu este irosit. Acum purificat până la sfârșitul acestui întreg proces, acesta poate fi capturat, recirculat și reutilizat.
Tara de origine: Brazilia
Regiune: Mogiana, Sao Paolo
Ferma: diverse
Descriere cafea: note de caramel, migdale, ciocolata amaruie, corp slab, aciditate slaba, dulceata medie
Scor 83+