Descriere
Cafeaua YEMEN MOCHA HARAZI GRADE A+ provine din cele mai vechi plantatii ale lumii!
Procesare/calitate Mocha HARAZI, de pe cele mai vechi plantaţii din lume,
Arabica, naturală, recoltă 2021
Regiune HARAZ District, vestul capitalei Sana’a
Ferma diverse, tradiționale, străvechi
Altitudine 1800-2400 m
Varietate Heirloom străvechi, Ismaili, Typica
Descriere parfum exotic foarte intens, salbatic, note intense
de condimente, pomelo, rustic si de nuci, de corp
plin, aciditate medie citrica
Scor 91.5+/ MOCHA
Aproximativ 90% din plantatiile de cafea provin din semintele luate din Yemen in secolele16 - 17si plantate in diverse colturi ale lumii.
Nu se stie cu exactitate cand au aparut aceste plantatii in Yemen, dar se presupune ca in 1450 primii au fost calugarii Sufisi, care au folosit seminte provenite din padurile etiopiene, aduse de comerciantii somalezi, ce calatoreau cu camilele.
Deja in secolul 15 bautura de cafea era cunoscuta in India, Persia, Turcia. 200 de ani Yemenul a monopolizat comertul international de cafea, iar portul Al Mokha era locul de unde porneau pe ape tonele de boabe de cafea, pe diverse ambarcatiuni.
Primul comerciant care a obtinut cateva seminte vii de cafea Arabica, din plantatiile extrem de bine pazite din Yemen, a fost olandezul Pieter van der Broecke si care ajuns in Amsterdam, a reusit sa obtina primii arbusti de cafea, in serele din gradina botanica. In 1658 olandezii au folosit aceste plante pentru a le cultiva prima data in Ceylon (Sri Lanka) si ulterior sudul Indiei, insula Java, Surinam (America) sau Insulele Bourbon (sau Reunion).
In Yemen fermierii cultiva si proceseaza in mod traditional cafeaua: se culeg cu mana fructele de cafea si anume cele de culoare rosu deschis pana la rosu inchis. Cafeaua se proceseaza NATURAL si nu prin SPALARE, ca urmare fructele sunt uscate direct pe acoperisurile caselor sau pe terasamente amenajate timp de 10-14 zile. Dupa uscare se indeparteaza cojile fructului pentru a obtine boabele (semintele) de cafea dar si alte resturi provenite din culegere (resturi de crengute uscate, frunze sau pietre).
Cafeaua pe care o gasiti aici este varianta YEMEN Mocha HARAZI ce provine din muntii Harazi, la o altitudine de 4500-9000 feet!
Cantitatile de cafea din Yemen sunt reduse datorita razboaielor care provoaca pierderi dar si necesitatea populatiei de a se adaposti in zone mai putin periculoase. Ca urmare aceste plantatii fie se distrug, fie neintretinute isi pierd din calitate.
Cu toate acestea, aici se gasesc in continuare doar arbori extrem de vechi ca si origine dar care dau un exotism unic, pierdut cu siguranta, in cele mai cunoscute tari producatoare de cafea din lume!