Cafeaua prajita prezinta cativa factori care pot sa denatureze in mod dramatic calitatea si prospetimea ei si anume: oxigenul, umiditatea, lumina, caldura si anumite microorganisme.
Imediat dupa prajire aceasta trebuie depozitata in containere ermetice sau direct in ambalaje unde radiatia luminoasa nu patrunde si temperatura ambianta sa fie cel mult 25 grade Celsius. Oxigenul si umiditatea sunt cei mai rapizi inamici, procesele oxidative incep imediat dupa prajire la fel si cele de hidroliza. La cafeaua proaspat prajita incepe un proces de degazare care este deosebit de intens in primele 24-48h ca urmare in zona de deasupra cafelei se creeaza o zona tampon cu un amestec de gaze: dioxid de carbon (gaz inert), monoxid de carbon, dioxid de sulf, etc. care nu permit procesele oxidative sa inceapa la nivel celular; la fel si cele de hidroliza. Acest gaz tampon fiind mai greu decat aerul ce contine oxigenul nu permite patrunderea oxigenului in celulele cafelei unde poate provoca oxidarea compusilor aromatizanti si nu numai! Pentru a se creea acest gaz tampon trebuie ca aceasta sa fie ambalata imediat dupa prajire in recipienti sau ambalaje speciale pentru cafea ermetice.
La fel si apa din mediu ambiant nu poate patrunde in acest gaz tampon rezultat din degazare, deci se impiedica procesele de hidroliza care pot da compusi secundari ce degradeaza gustul cafelei. Cafeaua este higroscopica asa ca absoarbe foarte rapid umiditatea din aer si nu numai (si alte volatile din mancaruri sau condimente).
Cafeaua se ambaleaza in pungi speciale ce contin un strat de metalic (aluminiu de 8 -9 microni). Acest strat de metal are o permeabilitate extrem de redusa sau mai putem spune zero la oxigen, umiditate, radiatii luminoase si microorganisme (aerobe sau anaerobe).
Poate sa contina si o valva care permite eliminarea intr-un singur sens a gazelor din interiorul pungii spre exterior si nu invers (exista riscul ca uneori aceaste valva sa nu lucreze corect!) Daca ar fi si invers atunci aerul incarcat cu oxigen, apa si microorganisme ar intra in punga si cafeaua ar fi supusa unor procese de degradare.
Dupa ce deschidem ambalajul este recomandata consumarea imediat a cafelei, as spune in 3-4 zile sau maxim 7 zille, doar daca nu o tinem langa surse de caldura si abur precum aragazul sau espressoarele (aici turnam in recipient doar cata cafea folosim in ziua respectiva). Bineinteles inchidem imediat punga sau recipientul si o asezam intr-un raft unde nu exista caldura sau alte mirosuri care o pot contamina.
Nu rasnim cafeaua cu o rasnita unde am folosit piper sau chili, etc altfel vom avea cafea cu aroma de condimente!
Unii spun ca se poate tine in frigider! Este adevarat, daca sunteti convinsi ca ambalajul in care se afla cafeaua este perfect ermetic, puteti sa o pastrati in frigider dar daca aveti dubii ca ambalajul nu este din aluminiu, ci doar un plastic sau hartie, atunci este exclusa aceasta solutie. Altfel veti gasi o cafea umeda (se produce in plus si un condens), iar mirosurile din frigider patrund in cafea, putem spune ca nici pe departe nu s-a pastrat in conditii prielnice avand miros si gust de tocanita sau fripturica. Este foarte adevarat ca temperaturile scazute impiedica volatilizarea aromelor din cafea dar provoaca o condensare in celule a acestora si care ulterior la prepararea cafelei, ii vom regasi intr-o concentratie crescuta in ceasca. Racirea cafelei deasemenea, intarzie procesele de degradare normale, tinand cont ca este totusi un produs organic!
Boabele de cafea spre deosebire de cafeaua macinata se altereaza mai greu, deoarece suprafata de contact cu aerul este mai mica la o boaba de cafea fata de insumarea suprafetelor tuturor microbobitelor-sparturilor de cafea provenite din macinare, si care este inmiit mai mare!
Este de preferat sa se macine numai cafeaua dorita in ziua respectiva, deci portii mici de cafea macinata!
Va recomad cu incredere fie gasiti recipienti din ceramica, sticla cu pereti mati sau sticla inchisa la culoare, recipienti din metal, care sa aiba un sistem de inchidere perfect etans sau de preferat ambalajele in care vi s-a vandut cafeaua proapspat prajita doar daca sunt de calitate foarta buna, cu strat de aluminiu in interior si prevazute cu zip si eventual valva.
Eu personal prefer pungile fara valva: am sa va spun un secret! Procesul de degazare la cafeaua proaspat prajita daca incepe imediat in punga, aceasta se va umfla ca un balon dar suprapresiunea care se creeaza in interior, creeaza un proces de imbatranire al aromelor de cafea, asemeni vinurilor, in sensul bun al cuvantului, obtinandu-se arome concentrate, deosebite si rafinate!