THE OLDEST COFFE IN THE WORLD - YEMEN MOCHA COFFEE
"O explozie de arome, un parfum salbatic neasteptat, note de vin, fructe, fum, plante, condimente pe care inca nu le-am descris in totalitatea lor la prima degustare!" Aceasta a fost prima mea impresie cand am cunoscut-o pe EA, CAFEAUA YEMEN MOCHA MATARI provenita dintr-o recolta 2019! Acum, dupa ce am continuat explorarea aromelor, prin senzorii olfactivi si papile gustative, am recunoscut mai bine, alaturate celor deja enumerate: note de tabac, cardamon si bineinteles la sfarsit cremoasa nota de ciocolata...
Are si o istorie foarte veche pe care incerc sa v-o redau in cateva cuvinte.
In primul rand este demn de remarcat importanta acestei cafele si anume: aproximativ 90% din plantatiile de cafea provin din semintele fructelor din arborii de cafea, luate din Yemen in secolele 16 - 17 si plantate in diverse colturi ale lumii.
Nu se stie cu exactitate cand au aparut aceste plantatii in Yemen, dar se presupune ca in 1450 primii au fost calugarii Sufisi, care au folosit seminte provenite din padurile etiopiene, aduse de comerciantii somalezi, ce calatoreau cu camilele.
Deja in secolul 15 bautura de cafea era cunoscuta in India, Persia, Turcia.
200 de ani Yemenul a monopolizat comertul international de cafea, iar portul Al Mokha era locul de unde porneau pe ape, tonele de boabe de cafea, pe diverse ambarcatiuni. Ulterior dupa ce portul si-a pierdut din importanta, comerciantii din Berbera importau boabele de cafea din Etiopia (regiunea Harar - exista si acum cafea Etiopia Harar) si vindeau cu ajutorul navelor sale la o treime din pretul cafelei Arabice (asa se numea in acea vreme cafeaua provenita din Yemen).
Primul comerciant care a obtinut cateva seminte vii de cafea Arabica, din plantatiile extrem de bine pazite din Yemen, a fost olandezul Pieter van der Broecke si care ajuns in Amsterdam, a reusit sa obtina primii arbusti de cafea, in serele din Gradina Botanica. In 1658 olandezii au folosit aceste plante pentru a le cultiva prima data in Ceylon (Sri Lanka) si ulterior in sudul Indiei, insula Java, Surinam (America) sau Insula Bourbon (sau Reunion).
In Yemen fermierii cultiva si proceseaza in mod traditional cafeaua fara a folosi ingrasaminte chimice sau insecticide. Astfel ca daca vei merge intr-o ferma din Yemen poti sa simti cum te-ai intors in urma cu 400 de ani. Nu exista mecanizare sau alte unelte mecanice, totul se face manual.
Semintele de cafea se incubeaza in cenusa pentru a reduce umiditatea inainte de a fi plantate, pentru a inlatura insectele sambata se ard buruieni, iar fertilizarea solului se face cu excrementele de la vite.
Fructele de cafea se culeg asa cum am spus deja doar mana, si anume numai cele de culoare rosu deschis pana la rosu inchis.
Cafeaua se proceseaza NATURAL si nu prin SPALARE, ca urmare fructele sunt uscate direct pe acoperisurile caselor sau pe terasamente amenajate timp de 10-14 zile. Dupa uscare se indeparteaza cojile fructului pentru a obtine boabele (semintele) de cafea dar si de alte resturi provenite din culegere (resturi de crengute uscate, frunze sau pietre).
Ceea ce este interesant faptul ca arborii de cafea Arabica sunt foarte sensibili la conditiile climaterice, dar aici, in Yemen, s-au adaptat unor conditii dramatice de caldura si uscaciune (nefiind practic un sezon ploios asa cum exista in celelalte zone de cultura). Temperaturile medii fiind de aprox 30 grade C(variind intre 22 - 40 grade Celsius) si precipitatiile fiind 75 mm pe intreg anul!
Exista trei categorii de calitate in Yemen: Top Class, Second Class si Third Class.
In Top Class exista cele 4 subcategorii de calitate: MATARI, ISMAIELI, HAYIMI si HAMADI.
Cafeaua pe care o gasiti aici este varianta YEMEN Mocha MATARI!
Sortimentele care fac parte din Second Class sunt: Harazy, Hawary, Odiany si Maswary (Sanani) iar cele din Third Class sunt Raymi si Boray.
Cantitatile de cafea din Yemen sunt reduse datorita razboaielor care provoaca pierderi dar si necesitatea populatiei de a se adaposti in zone mai putin periculoase. Ca urmare aceste plantatii fie se distrug, fie neintretinute isi pierd din calitate.
Cu toate acestea, aici se gasesc in continuare doar arbori extrem de vechi ca si origine dar care dau un exotism unic, pierdut cu siguranta, in cele mai cunoscute tari producatoare de cafea din lume!