TYPICA SI BOURBON VARIETATI DE CAFEA - ISTORIE

TYPICA SI BOURBON VARIETATI DE CAFEA - ISTORIE
Toate cafelele lumii provin dintr-un inceput din Ethiopia. Stiintific aceste varietati initial salbatice, ulterior cultivabile, au fost denumite generic varietati Heirloom.
Localnicii etiopieni nu folosesc acest termen ci denumesc fiecare tip de arbore cu denumiri specifice. Din aceste varietati au pornit si asa renumitele varietati Typica si Bourbon.

LINIA VARIETATII TYPICA
Este de asemenea denumita Criollo (Creola), Indio (Indian), Arábigo (Arabica), Plume Hidalgo, Blue Mountain și Sumatra.
ISTORIE
Typica este una din cele doua ramuri foarte renumite in cultura si genetica arborelui de cafea alaturi de Bourbon.
Este un arbore înalt, caracterizat printr-o producție foarte scăzută, fiind susceptibil la bolile majore si are o calitate foarte bună la degustare.
Arborii din grupul Typica, la fel ca toată cafeaua Arabica, au originea în sud-vestul Etiopiei, unde exista si la ora aceasta nenumarate varietati salbatice native.
La un moment dat, în secolul al XV-lea sau al XVI-lea, a fost dus în Yemen, unde s-au infiintat primele plantatii ale lumii.
Aceste seminte din Yemen, au fost cultivate in India, Mysore (Malabar) pana in anii 1700.
În 1696 și 1699, semințele de cafea au fost trimise de pe coasta Malabar din India, în insula Batavia, Jakarta (astăzi numită insula Java în Indonezia).
Au mai fost aduse de olandezi plante in Jakarta, direct din Yemen, dar in 1699 acesti arbori au fost complet distrusi de un cutremur.
Deci in 1706, o singură plantă de cafea a fost dusă din Java la Amsterdam și a fost sadita în grădinile botanice (aceasta singura planta a declansat varietatea de arbori Typica); de acolo, o singura plantă a fost daruita regelui Franței, Louis XIV, în 1714 , cand a fost semnat Tratatul de pace de la Ultrech, si care a fost plantata imediat in gradinile sale de unde s-au obtinut seminte.
Practic Typica vine din Etiopia, Yemen, India in Indonezia si nu direct din Yemen in Indonezia.
Aceasta singura planta va determina varietatea Typica care se va dezvolta ca si arbore pe continentul american.
Din Olanda, Typica a fost trimisă în 1719 pe rute comerciale coloniale către Guyana Olandeză (acum Surinam) și apoi către Cayenne (Guyana Franceză) în 1722 și de acolo în partea de nord a Braziliei în 1727.
A ajuns în sudul Braziliei între 1760 și 1770.
De la Paris, plantele au fost trimise în Martinica, din Indiile de Vest în 1723.
Englezii au introdus cafeaua Typica din Martinica în Jamaica în 1730.
A ajuns la Santo Domingo în 1735.
Din Santo Domingo, semințele au fost trimise în Cuba în 1748.
Mai târziu, Costa Rica (1779) și El Salvador (1840) au primit semințe din Cuba.
Din Brazilia planta a fost adusa in Peru si Paraguai.
La sfârșitul secolului al XVIII-lea, cultivarea s-a răspândit în Caraibe (Cuba, Puerto Rico, Santo Domingo), Mexic și Columbia și de acolo în America Centrală (a fost cultivată în El Salvador încă din 1740).
Până în anii 1940, majoritatea plantațiilor de cafea din America de Sud și Centrală erau plantate cu Typica.
Deoarece Typica are un randament redus și este extrem de susceptibila la bolile majore ale cafelei, a fost înlocuita treptat în mare parte din America, dar este încă plantata pe scară largă în Peru, Republica Dominicană și Jamaica, unde este numit Jamaica Blue Mountain.

LINIA VARIETATII BOUBON
Bourbon este una din cele doua ramuri foarte renumite in cultura si genetica arborelui de cafea alaturi de Typica.
Este un arbore înalt, caracterizat printr-o producție foarte scăzută, fiind susceptibil la bolile majore si are o calitate excelenta la degustare.


Consemnarile arată că francezii au încercat să introducă această cafea din Yemen, pe insula Bourbon (acum La Réunion) de trei ori: în 1708, 1715 și 1718; studiile genetice recente au confirmat acest lucru.
Doar un număr mic de plante din a doua introducere și unele din a treia introducere au avut succes.
Până la mijlocul secolului al XIX-lea, cafeaua Bourbon nu a părăsit insula (deci nu a fost replantata in alte regiuni ale lumii). Misionarii francezi cunoscuți ca "Spiritualii"(din Congregația Duhului Sfânt) au jucat un rol major în raspandirea Bourbonului în Africa.
În 1841, prima misiune a fost stabilită în La Reunion. De acolo, o misiune a pornit si s-a stabilit in Zanzibar în 1859.
Din Zanzibar, o alta misiune a fost stabilită în 1862 în Bagamoyo (Tanzania de Coastă, numită Tanganyika la acea vreme), alta la St. Augustine (Kikuyu, Kenya) și alta în 1893 în Bura (Taita Hills, Kenya).
În fiecare dintre aceste misiuni, au fost plantate semințe de cafea provenite din La Réunion. Răsadurile din Sf. Augustin au fost folosite pentru a planta porțiuni mari din zonele muntoase din Kenya, în timp ce răsadurile Bagamoyo au fost folosite pentru a înființa mai multe plantații în regiunea Kilimanjaro din partea tanzaniană.
În 1930, o stație de cercetare tanzaniană de la Lyamungo, lângă Moshi, a început un program formal de creștere a cafelei bazat pe „selecția în masă” a copacilor-mamă remarcabili găsiți în plantațiile invecinate, plantate cu semințe de Bagamoyo.
(Selecția în masă înseamnă că dintr-un grup de arbori care sunt selectați pe baza performanței lor superioare, semințele din aceste plante sunt grupate pentru a forma o nouă generație și apoi procesul se repetă).
Această stație de cercetare este strămoșul actualei stații principale de cercetare a Institutului Tanzanian de Cercetare a Cafelei (TaCRI Răsadurile din Bura au fost aduse, la o altă misiune franceză în Saint Augustin (lângă Nairobi, Kenya), în 1899, iar de acolo semințele au fost distribuite coloniștilor dispuși să cultive cafea.
Aceste introduceri sunt originea a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „French Misiion Coffee”. Amprentarea recentă a ADN-ului a arătat că soiurile vechi indiene cunoscute sub numele de Coorg și Kent sunt legate de soiurile descendente Bourbon.
Aceasta indică faptul că în 1670, primele semințe trimise din Yemen în India, de Baba Budan includeau probabil atât grupurile Bourbon, cât și grupurile Typica.
Acest lucru poate însemna ca ramura Typica a fost separată de Bourbon atunci când olandezii au adus semințe în 1696 și 1699 din India (nu din Yemen, așa cum se spune adesea). Bourbonul a fost introdus pentru prima dată în America în 1860 în sudul Braziliei, lângă Campinas.
De acolo s-a răspândit rapid spre nord în alte părți ale Americii de Sud și Centrale, unde este cultivat și astăzi. 
Aici s-a incrucisat cu alte soiuri inrudite de varietatea Bourbon, introduse atât din India, cât și din varietatile etiopiene.
În zilele noastre, există multe soiuri asemănătoare Bourbonului găsite în Africa de Est, dar niciunul nu se potrivește exact cu soiul Bourbon distinct care poate fi găsit în America Latină. Astăzi, în America Latină, Bourbonul însuși a fost în mare parte înlocuit cu soiuri care coboară din acesta (în special Caturra, Catuai și Mundo Novo), deși Bourbon în sine este încă cultivat în El Salvador, Guatemala, Honduras și Peru.

info de pe: https://varieties.worldcoffeeresearch.org/varieties/typica si https://varieties.worldcoffeeresearch.org/varieties/bourbon 

Taguri:

Comentarii