Etiopia, se stie deja, este tara de origine a cafelei unde se afla cea mai mare diversitate genetica a cafelei salbatice. Genul Coffea a fost introdus in familia Rubiaceae. Exista aproximativ 103 specii din genul Coffea, toate provenind din padurile salbatice ale Africii, Madagascarului si Insulelor Mascarene (din Oceanul Indian) dar numai doua sunt reprezentate comercial in lume si anume cafeaua Arabica si cafeaua Canephora (Robusta). Arabica este produsa la nivel mondial intr-un procent de 70% si este o cafea superioara calitativ, restul de aprox. 30% fiind cafeaua Robusta.
In secolele 15-16 cafeaua a fost dusa din Etiopia si cultivata in Yemen, deci primele plantatii au aparut in Yemen.
La inceputul secolului 18, seminte sau arbusti, au fost duse din Yemen in India si apoi Java (Indonesia). Arborii adaptati in mod natural au capatat denumirea de Typica ( si se mai numesc Arabigo sau Indio). Plantele de cafea din Java au ajuns mai apoi, in Insulele Caraibe si apoi raspandite pe intreg continentul american (secolul 18).
O alta cale de raspandire a arborelui de cafea a fost cea directa: din Yemen in Insulele Bourbon, iar in jurul anului 1850 in partea continentala si anume Brazilia, de aici si denumirea de linea Bourbon.
Cele doua linii Typica si Bourbon reprezinta cele mai inalte standarde de calitate pentru cafeaua adaptata in mod natural dar care din pacate sunt susceptibile la boli si daunatori. Aceste doua linii se numesc Traditional American.
Traditional American linia Bourbon: Bourbon, Caturra, Pacas, Tekisic, Venechia, Villa Sarchi.
Traditional American linia Typica: Maragogype, Typica
Traditional American linia Bourbon -Typica: Catuia, Pacamara.
O alta linie reprezinta Etiopia Landrace - este rezultatul domesticirii a nenumaratelor varietati salbatice de cafea Arabica din padurile africane. Aceasta linie este asociata cu cafele de foarte inalta calitate dar care sunt foarte susceptibile la daunatori (ex: Geisha Panama, Java Indonesia).
Linia Introgressed sau linia hibritizata prin introducerea unor caracteristici genetice din alta specie si anume in acest caz, din Robusta (Canephora). Astfel prima planta obtinuta a fost in Timorul de Est si s-a denumit Timor Hybrid. Aceasta varietate de cafea Arabica contine trasaturile unei cafele Robuste, de a fi rezistenta la rugina frunzelor arborelui.
In continuare au fost selectate cateva varietati din linia Timor Hybrid si hibritizate (incrucisate) cu varietati care au un randament mare, arborii pitici din varietatile Caturra si Villa Sarchi, conducand la alte doua linii hibride: Catimors si Sarchimors caracterizate de o calitate a cafelei slabe dar care sunt rezistente la rugina frunzelor.
Catimors: Catisic, Costa Rica 95, IHCAFE90, Lempira, Oro Azteca
Sarchimors: Cuscatleco, IAPAR 59, Limani, Marsellesa
F1 Hybrid - sunt descendentii proveniti din incrucisarea din parinti de Arabica dpdv genetic distincti cu prima generatie de descendenti. F1 Hybrid sunt caracterizati de o calitate a cafelei foarte inalta, productivitate mare si rezistenta la rugina (boli).
Hibrizi:
Traditional+ grup Etiopia: Casiopea, H3
Etiopia+ Hibrizi (Introgressed): Centroamerica, Evaluna, Milenio, Mundo Maya
https://worldcoffeeresearch.org/work/coffee-varieties-mesoamerica-and-caribbean/